Εχθρικότητα

Η εχθρικότητα βλάπτει σοβαρά τη υγεία του ανθρώπου.

Μελέτη κατέδειξε ότι οι καρδιοπαθείς που έχουν αυξημένα επίπεδα εχθρότητας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν ή να νοσηλευτούν για καρδιολογικά αίτια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύετε στο επιστημονικό έντυπο Heart. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε ανάλογος συσχετισμός και για τις γυναίκες. 

Εχθρικότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως επιθετικότητα η θυμός, αλλά μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από καχυποψία κυνικότητα, μνησικακία και ανυπομονησία. 

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής “Όρος Σινά” της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρ. Ντόναλντ Χάας, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 139 άνδρες και 88 γυναίκες με στεφανιαία νόσο. Όλοι είχαν συμπληρώσει το τεστ προσωπικότητας cook-Medley Hostility scale. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της μελέτης, οι άνδρες με υψηλό σκορ εχθρικότητας είχαν διπλάσιες πιθανότητες συγκριτικά με αυτούς με χαμηλό σκορ να αρρωστήσουν ή να νοσηλευτούν λόγω καρδιολογικών αιτίων. Ωστόσο, τα επίπεδα εχθρικότητας των γυναικών δεν είχαν καμιά σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία τους. 

Τα άτομα με εχθρική προσωπικότητα, εξηγεί ο δρ. Χάας, είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθούν τις οδηγίες και τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού τους, γεγονός που εξηγεί τα ευρήματα. Επισημαίνει δε ότι αν και παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την καρδιακή υγεία με την εχθρικότητα στις γυναίκες, οι συμμετάσχοντες στην παρούσα μελέτη ήταν εθελοντές και επομένως λιγότερο εχθρικοί από τον μέσο όρο. Η παρούσα μελέτη, που περιελάμβανε τυχαία επιλεγμένα άτομα από το γενικό πληθυσμό, παρέχει πιο ακριβή εκτίμηση του καρδιακού κινδύνου και της επιθετικότητας. Ο μηχανισμός που ευθύνεται για τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι ξεκάθαρος, αν και στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν ισχυρότερη αντίδραση στις στρεσογόνες καταστάσεις απ’ ό, τι οι γυναίκες. 

Παρόλο ότι είναι νωρίς να ειπωθεί ότι η αντιμετώπιση της εχθρικότητας μπορεί να βελτιώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αφού πρόκειται για χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και όχι κάποια διαταραχή, η συμπεριφορική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εχθρικότητα και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. 

Πραγματικός ρόλος του πιστού στην καθημερινή του ζωή: 

Ο σημερινός σύγχρονος άνθρωπος, που πραγματικά πιστεύει και αγαπάει τον Θεό, η ζωή του και οι στόχοι του, θα πρέπει να είναι καταλυτικοί και να αλλάζουν τα δεδομένα. Εκεί που υπάρχει μίσος και κακία να φέρνει την αγάπη και την ομόνοια. Εκεί που υπάρχει αδικία να αντικαθιστάται ή δικαιοσύνη και να έρχεται η συγχώρεση. Εκεί που υπάρχει διχόνοια και μίσος να έρχεται και να κατασκηνώνει η ενότητα και η αγάπη! Το πραγματικό παιδί του Θεού στο πέρασμα του φέρνει ριζικές αλλαγές και αντικαθιστά το κακό με το καλό με την δύναμη του πνεύματος του Θεού. Όπου υπάρχει απελπισία και φόβος να έρχεται η ελπίδα και η χαρά. Όπου βλέπουμε να υπάρχει σκοτάδι, θλίψη και μοναξιά να το αντικαθιστούμε με φως, φιλία και συντροφικότητα. Να μην αφήνουμε το σκοτάδι να κυριαρχεί, γιατί το αναμμένο λυχνάρι που φωτίζει παντού έχει την εξουσία στο σκοτάδι. Στο πέρασμα της ζωής μας καλό είναι να μάθουμε να μην περιμένουμε ανταμοιβή αλλά να λειτουργούμε αυτοβούλως και με χωρίς κίνητρα, γιατί τότε ο Θεός θα μας ευλογήσει πλούσια και θα δούμε το δυνατό χέρι του Θεού να λειτουργεί στην ζωή μας με θαυμαστούς τρόπους που εμείς δεν περιμένουμε και δεν φανταζόμαστε!!! Ο Θεός και Κύριος μας Ιησούς Χριστός, μας δίδαξε μέσα από την ζωή του, ότι η καλύτερη ικανοποίηση που αξίζει στη ζωή, είναι να προσφέρουμε και να δίνουμε, με αγάπη, διαφάνεια και καθαρότητα αξίες και ιδανικά που λείπουν σήμερα! Όταν δίνουμε να μην περιμένουμε να πάρουμε, όταν συγχωρούμε με την καρδιά μας τότε συγχωρούμαστε, και όταν πεθαίνουμε, τότε είναι που γεννιόμαστε σε ζωή αιώνια, μέσα στην παρουσία του Θεού. Μας το επιβεβαιώνει και ο λόγος του, στο βιβλίο των (πράξεων στο 20:35». «Μεγαλύτερη ικανοποίηση προξενεί το να δίνει κανείς πάρα το να παίρνει»

Η Βίβλος εξακολουθεί να μας επιβεβαιώνει τα λόγια του Θεού και να μας υπόσχεται προτρέποντας μας, ότι όταν δοκιμάζουμε τις αξίες που μας δίδαξε και τις εφαρμόζουμε στην ζωή μας, o Κύριος θα ανοίξη τους καταρράκτες του ουρανού και θα μας πλημμυρίσει από την ευλογία του!.«Δοκιμάστε με… αν δεν ανοίξω τους καταρράκτες του ουρανού και σας πλημμυρίσω με την ευλογία μου, ώστε να μην υπάρχει τόπος γι’ αυτή».

(Μαλαχίας 3:10)

Γράφει Α.Τ.